Тиждень. p.s. № 1 (13 березня 2013)

Авторська програма Святослава Вишинського «Тиждень. P.S.» на каналі «Чернівці TV». Випуск № 1 від 13 березня 2013 р.








Доброго дня. В ефірі Інтернет-каналу «Чернівці TV» перший випуск підсумкової програми «Тиждень. P.S.» і я – її ведучий, Святослав Вишинський. Говоритимемо про перші дні весни. Суб’єктивно. Критично. Та упереджено.

Зійшли сніги, а з ними і дороги. Цей вислів став крилатим завдяки Віктору Януковичу-молодшому (по сумісництву – першому віце-президенту Федерації автомобілістів України), який ще в лютому-місяці в інтерв’ю виданню «Коментарі» оригінально виправдовувався за незадовільний стан доріг (цитата): «На жаль, Україна перебуватиме в доволі жорстких кліматичних умовах, у різко континентальному кліматі, де перепади близько нуля – найгірша температура для доріг». Зверніть увагу: Віктор Янукович-молодший виправдовується в майбутньому часі. На роки вперед.

Муніципальна влада Чернівців вирішила не обмежуватись такими поясненнями, тож весь останній тиждень МіськШЕП активно рекламує «нову», як він стверджує, технологію ямкового ремонту доріг. Чесне слово, я не знаю як це, але для мене, профана індустрії «дерибану» бюджетних коштів, «ямковий» ремонт доріг звучить як «діркове» латання одягу. Проте слід віддати належне: сектор зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради, інформуючи про ударні темпи та ударні технології ремонту вулиць, працює справніше за відповідальні структури, результату роботи яких при жодному міському очільнику не помітно.

До речі, про закопані ями – на розі вул. Чернишевського і 28 червня я вже тиждень бачу непохований труп собаки, прибирати який, схоже, ніхто не збирається. Хто в цій історії крайній – мені незрозуміло, проте колеги вже давно радять узятись за прибирання трупів власноруч. Оголосити суботник, розпочати побудову громадянського суспільства із себе. В мене тільки одне запитання: кому і за що ми платимо гроші? І навіщо мені, людині, яка пережила в Чернівцях не одну зиму, після цього яка-небудь влада?

Цього тижня голівудська зірка Міла Куніс знову згадала про Чернівці. Виявляється, вона би зовсім не проти відвідати місто свого дитинства, якби не дрібні перешкоди: до нас немає прямих авіарейсів, відсутнє швидкісне залізничне сполучення, немає навіть нормальних доріг. У мене, як у чернівчанина, після таких оцінок з-за океану може розвинутись комплекс неповноцінності, адже ж Буковина — це «край, де варто жити»? Проте обіцянка Михайла Папієва про швидке сполучення губернії зі столицею не пережила 12-го року. Обіцянки Віталія Михайловича та його «папередника» про аеропорт так само призабулись – вочевидь, до наступних виборів.

До речі, відомий львівський історик Ярослав Грицак цього тижня таки доїхав у Чернівці з презентацією власної книги – і завдячуючи дорогам, спізнився на цілу годину. Про який туризм може йти мова? Я навіть не здивувався, коли пан Грицак порадив присутнім вивчити англійську – і забиратися звідси.

Весняне потепляння означилось і загостренням давнього корпоративного конфлікту на телеканалі ТВА. Ця подія не змогла оминути увагу чернівчан: була цілковито зірвана програма мовлення, припинив роботу сайт «Сіті», весь Інтернет облетіли повідомлення про барикади в кабінетах, відео Василя Забродського з пістолетом у руках – і погрозами відстріляти яйця депутатам. Після обміну прес-конференціями та яскравими картинками на «YouTube» пристрасті вляглись ненадовго. В ситуацію спробували втрутитись навіть журналісти київського каналу «ТВi», які (цитую) виступили з підтримкою «чернівецьких колег, які не хочуть бути рупором влади». Отже, «ТВi» на боці колективу, але, як виявилось пізніше, більшість колективу – на боці Забродського. Чи означає це, що журналісти ТВА – є свідомим рупором влади?

Втім, незрозуміло, чому журналісти повинні ставати заручниками політичних конфіктів. Унюхавши загрозу, екс-гендиректор ТВА почав «мочити» Миколу Федорука у сортирі, і тепер обіцяє чергове розгромне розслідування по ринку «Добробут». Боюсь, «Фронт змін» ще дуже пошкодує, що вляпався в це болото, адже в опозиції забувають, що з плямами на сукні — заміж не видають.

Політичні стосунки варто було б з’ясовувати не в ефірній ТВА, а хоча би в Чернівецькій обласній раді – благо, 14 березня відбудуться аж дві сесії підряд, а депутатський корпус поповниться двома новообраними депутатами. І якщо з Василем Залявським із Партії регіонів усе зрозуміло, то з ким голосуватиме Андрій Білогорка від новоспеченої партії «Рідне місто» – до часу залишатиметься інтригою.

Міжнародні новини. 6 березня в Чернівцях біля консульства Румунії було затримано помічника депутата від ВО «Свобода» за розклеювання листівок із зображенням Тараса Шевченка. Диверсанта затримали, конвоювали, склали протокол. Я не сумніваюсь в інтелектуальному рівні нашої міліції, тому запитання до політиків: відколи український поет є персоною non grata на вул. Шкільній, 16? Чому він узагалі ще когось лякає? 199-та річниця від дня народження Тараса Григоровича, зазубреного до нудоти зі шкільних років, народу нецікава – то чому і влада, і опозиція досі марно витрачаються на піар і вінки до монументів?

Про «живих і ненароджених» політики згадують 8 березня. Як і всі попередні роки, влада і опозиція змагались у креативності, викуповуючи квіти і шпальти для щирих привітань. І що цікаво: начальник чернівецької ДПА – разом з ними. Погодьтесь, виглядає підозріло, коли «податкова» вас вітає. А ще підозріліше, коли експропріатори – роблять вам подарунки.

9 коментарів

Олексій Пономаренко
Текст спробуйте все ж таки ближче до камери, не збоку, бо якось неприродньо виходе. В ідеалі канєшно степлєр всьо рішає, але коли я працював ми листочки під камерою тримали.
Святослав Вишинський
Текст «з голови», не начитується. До слова.
Олексій Пономаренко
А ну тоді можливо не відвертатись від камери. Але загалом краще ніж Кобевко ТБ)))))))
Святослав Вишинський
Це експерименти. Хоча видається, що формат відео-блогу був би цікавіший.
Олексій Пономаренко
Головне не перегибати. Але мені краще все ж читати, в мене так краще інформація сприймається, але впевнений знайдуться прихильники і відеоблогу.
Вікторія Яшан
а другий випуск де?
Святослав Вишинський
На веб-сайті «Чернівці TV», ВКадрі.ком та ін. мережевих ресурсах. Копія на «YouTube»:

Вікторія Яшан
та я бачила.
чому на Вкурсі немає?
Святослав Вишинський
Бракує часу опублікувати. Буде.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте