Тиждень. p.s. № 3 (1 квітня 2013)

Авторська програма Святослава Вишинського «Тиждень. P.S.» на каналі «Чернівці TV». Випуск № 3 від 1 квітня 2013 р.








Доброго дня. В ефірі Інтернет-каналу «Чернівці TV» черговий випуск програми «Тиждень. P.S.» і я – її ведучий, Святослав Вишинський. Будемо говорити про події останнього тижня. Як завжди – суб’єктивно. Критично. Та упереджено.

Зима з Буковини відступати не збирається, але в ніч з 30 на 31 березня Україна перейшла на літній час – от тільки нам не стало тепліше. У рамках цільового «покращення» в українців відібрали одну годину сну. В умовах бюджетного дефіциту і жорсткої економії електроенергії крайніми, як завжди, виявляться пересічні громадяни, яким доведеться раніше вставати, а за умов нового Трудового кодексу – і довше працювати. Істина «Arbeit macht frei» у країні розвиненого феодалізму залишається як ніколи актуальною.

Не дивно, що 22 березня Шевченківським районним судом м. Чернівці поставлено крапку у резонансній справі Чернівціобленерго проти газети «Версії». Нагадаємо, у листопаді 2012 р. на шпальтах видання вийшла стаття «Власнику – доходи, людям – зашморг?», у якій редактор Людмила Чередарик і журналіст Лариса Хомич звинувачують обленерго в порушенні законодавства.

Журналісти розкривають схеми незаконних маніпуляцій, за якими чернівчани сьогодні змушені переплачувати за послуги енергетичного монополіста. Отже, споживачі суд програли. І законно платитимуть далі – закордон. Адже нагадаємо: половина акцій Чернівціобленерго належить російській компанії, яка в лютому 2012 р. заплатила за них 70 млн. грн. А тепер спішно – «відбиває бабки».

Політичні новини. Громадянська кампанія «Чернівцям потрібен мер», яка 31 березня ініціювала онлайн-марафон «2 роки», схоже, близька до реалізації поставленої мети. Віталій Михайлішин таки ініціював звернення Чернівецької міської ради до Верховної Ради України з проханням призначити позачергові вибори чернівецького міського голови.

Однак усе-таки цікаво: від якої політичної партії балотуватиметься дійсний господар ратуші? Може, таки від «Рідного міста»? Подейкують, що між Михайлом Папієвим, групою Дмитра Фірташа і старими представниками Партії регіонів точиться підкилимна боротьба. Отож буде дуже цікаво, якщо «регіонал» Михайлішин на наступних виборах раптово змінить політичну орієнтацію і розіграє стару-добру Федорукову карту «партії чернівчан» – масті «Рідне місто».

Наскільки правдиві чутки про те, що й опозиція давно поділила Україну на князівські уділи? Хто стане єдиним кандидатом на посаду чернівецького міського голови – і хто благословить його на «трон»? Мені як чернівчанину неприємно, що місто, в якому я прожив стільки років, зараз ділить жменя столичних політиків, які визначатимуть хто з кандидатів буде «єдиний», хто «опозиційний», хто «технічний», а хто «непрохідний».

Можливо, правий блогер Віктор Довганич, який розчув у Яценюка обмовку по Фройду – і наступника призначатиме особисто Микола Трохимович? Вочевидь, не далекий від істини депутат Чернівецької обласної ради Назар Горук, який цього тижня пожвавив суспільну дискусію провокуючою заявою: за Чернівці боряться два клани. Умовно владний – та умовно опозиційний. «Клани, які є цинічними, і не зупиняться ні перед чим».

І це помітно в усьому: в безталанних спробах міської ради завадити акції «Вставай, Україно!», у взаємному завищенні і заниженні цифри її учасників у владних та опозиційних ЗМІ, у скандальному розкритті стеження за Арсенієм Яценюком на вулицях Чернівців і відкритті кримінального провадження проти нього ж. Особливо – а це всерйоз і надовго – переходу телеканалу ТВА на рейки «ядрьоної» опозиційності – і навіть у суперечках щодо того, бути чи не бути вул. Шіллера пішохідною. Бо і в цій незначній зміні місцеві «фронтовики» побачили «волохату руку» синьківського олігарха і його «сірих кардиналів».

Втім, хотів би звернути увагу на репліку Василя Забродського: на онлайн-марафон «2 роки» запросили всіх колишніх очільників міста, крім одного – нині діючого. «Віталька в пічальке». А Микола Трохимович нагадує: рукописи не горять, а це означає, що за святе для кожного князька право його власності, попране з коров’євською посмішкою, доведеться відповідати. З Днем дурнів вас.

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте